ញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមគឺជាគន្លឹះដែលទាក់ទងទៅនឹងសុខភាពល្អជាមួយនឹងអាហារ។ (ប្រភពរូបភាព៖ រូបភាព Getty)
តើអ្នកញ៉ាំអាហារលឿនប៉ុណ្ណា? តើអ្នកញ៉ាំលើសឬញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមនិងដោយតាមការចង់? អ្នកអាចនឹងបណ្តែតបណ្តោយលើអ្វីមួយប្រសិនបើអ្នកស្ថិតនៅក្នុងចំណុចខាងក្រោយនេះ។ ការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមឬការគិតដោយគិតពិចារណា ពាក់ព័ន្ធនឹងការប្រើកាយវិការ និងអារម្មណ៍របស់អ្នក ដើម្បីទទួលយកបទពិសោធន៍នៃការទទួលទានអាហារ។ ក្រៅពីធ្វើឱ្យការសម្រាកអាហារថ្ងៃត្រង់របស់អ្នកកាន់តែរីករាយ វិធីសាស្រ្តនេះក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់ផ្លូវចិត្ត និងរាងកាយរបស់អ្នកផងដែរ។
ការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមមិនសូវដូចជាការតមអាហារនោះទេ។ វាមិនមានការរឹតបន្តឹង និងគ្មានដែនកំណត់ចំពោះអ្វីដែលអ្នកអាចរីករាយបាន។ ផ្ទុយទៅវិញ វាធ្វើឱ្យអ្នកយល់ដឹងកាន់តែច្រើនអំពីជម្រើសដ៏គួរឱ្យធុញទ្រាន់របស់អ្នកដោយគ្មានការវិនិច្ឆ័យ - ការរកឃើញដោយខ្លួនឯង ដែលទីបំផុតពង្រីកដល់ទិដ្ឋភាពផ្សេងទៀតនៃរបៀបរស់នៅរបស់អ្នក។
តើអ្វីទៅជាការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រម
Evelyn Tribole, MS, RD., សហអ្នកនិពន្ធនៃ Intentional Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach, ចាត់ទុកការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមជាដំណើរការនៃការផ្តល់តម្លៃដល់សុខភាពរបស់អ្នកដោយធ្វើតាមតម្រូវការរបស់រាងកាយអ្នក និងឆ្លើយតបទៅតាមតម្រូវការ។
នេះគឺជាវិធីមួយចំនួនដើម្បីអនុវត្តការតភ្ជាប់នេះ៖
- ញ៉ាំអាហារដែលអ្នកចង់ញុំា ដោយប្រើសញ្ញានៃភាពឃ្លាន និងឆ្អែត។
- ឈប់ញ៉ាំនៅពេលឆ្អែត។
- ញ៉ាំដើម្បីបំពេញភាពឃ្លាន មិនមែនជាបច្ចេកទេសក្នុងការបន្ធូរអារម្មណ៍ខ្លួនឯងដើម្បីគេចពីអារម្មណ៍នោះទេ។
- ជ្រើសរើសអាហារដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ដែលធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ល្អ។
- ប្រជែងជាមួយនឹងក្រិតក្រមនៃការញុំាអាហារ ដែលអាចចេញពីជំនឿផ្ទាល់ខ្លួន គ្រួសារ និងវប្បធម៌។
អត្ថប្រយោជន៍បែបវិទ្យាសាស្ត្រពីការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រម
ការញុំាអាហារញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមជំរុញឱ្យអ្នកជ្រើសរើសអាហារដែលមានសុខភាពល្អដោយត្រឹមត្រូវ។ (ប្រភពរូបភាព៖ រូបភាព Getty)
ក្នុងឆ្នាំ 2015 លោកវេជ្ជបណ្ឌិត Eric Loucks នាយកមជ្ឈមណ្ឌល Mindfulness Center នៃសាកលវិទ្យាល័យ Brown បានបោះពុម្ពផ្សាយការសិក្សាមួយដែលមានមនុស្សជិត 400 នាក់។ ការរកឃើញរបស់គាត់បង្ហាញថា អ្នកដែលបង្ហាញការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមមានហានិភ័យធាត់ទាប និងមានខ្លាញ់ក្បាលពោះតិច។
ប្រាំពីរឆ្នាំក្រោយមក Loucks បានបង្ហាញលទ្ធផលនៃការស្រាវជ្រាវមួយផ្សេងទៀតទៅកាន់វគ្គវិទ្យាសាស្ត្រនៃសមាគមបេះដូងអាមេរិក។ គាត់បានប្ដូរតាមបំណងនូវកម្មវិធីសតិអារម្មណ៍រយៈពេលប្រាំបីសប្តាហ៍ ដែលបង្រៀនមនុស្សពេញវ័យដែលមានជំនាញសម្ពាធឈាមខ្ពស់ដូចជា ការគ្រប់គ្រងការយកចិត្តទុកដាក់ សមាធិ ការយល់ដឹងដោយខ្លួនឯង និងការគ្រប់គ្រងអារម្មណ៍។ គោលដៅគឺដើម្បីជួយអ្នកចូលរួមធ្វើការផ្លាស់ប្តូរដែលមានសុខភាពល្អនៅក្នុងរបបអាហារ សកម្មភាពរាងកាយ ការប្រើប្រាស់គ្រឿងស្រវឹង និងភាពតានតឹង។
អ្នកចូលរួមបានបង្ហាញពីកម្រិតសម្ពាធឈាមធ្លាក់ចុះយ៉ាងខ្លាំង និងកាត់បន្ថយការសម្រាករយៈពេលប្រាំមួយខែបន្ទាប់ពីការបណ្តុះបណ្តាលបានបញ្ចប់។ ពួកគេក៏ទំនងជាញ៉ាំអាហារដែលផ្តល់សុខភាពបេះដូង និងបានរាយការណ៍ពីកម្រិតទាបនៃភាពតានតឹងធ្លាក់ចុះ។
ក្រៅពីការស្រាវជ្រាវរបស់ Loucks ការសិក្សាមួយក្នុងចំណោមស្ត្រីប្រេស៊ីលបានបង្ហាញពីរបៀបនៃការញ៉ាំអាហារដោយចិត្តចង់កាត់បន្ថយការញ៉ាំច្រើន។ ឯកសារមួយទៀតរបស់អ្នកស្រាវជ្រាវសាកលវិទ្យាល័យ Kyushu បង្ហាញពីរបៀបញ៉ាំដែលលឿន ប៉ះពាល់ដល់ការផ្លាស់ប្តូរសន្ទស្សន៍ម៉ាសរាងកាយ (BMI) និងរង្វង់ចង្កេះក្នុងចំណោមអ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។
ការពិនិត្យឡើងវិញនៃការសិក្សាជាង 100 បានភ្ជាប់ការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមទៅនឹងអត្ថប្រយោជន៍ផ្លូវចិត្តដូចជា៖
- ភាពវិជ្ជមានរូបភាពរាងកាយ
- ថប់បារម្ភតិច
- បង្កើនតម្លៃខ្លួនឯង
- បង្កើនសុទិដ្ឋិនិយម
- ការលើកទឹកចិត្តខ្លួនឯងខ្លាំងជាងមុខ
ការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមសម្រាប់អ្នកចាប់ផ្តើមដំបូង
ការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមតម្រូវឱ្យអ្នកមិនអើពើនឹងការរំខាននៅពេលទទួលទានអាហាររបស់អ្នក។ (ប្រភពរូបភាព៖ រូបភាព Getty)
គំនិតផ្តួចផ្តើមរបស់មនុស្សភាគច្រើនក្នុងការទទួលទានអាហារឱ្យត្រូវក្រិតក្រមចាប់ផ្តើមដោយការកត់សម្គាល់នូវរសជាតិ និងភាពក្រិនរបស់អាហារជាក់លាក់ណាមួយ។ អ្នកត្រូវបានណែនាំអោយញ៉ាំយឺតៗ ដើម្បីដឹងអំពីព័ត៌មានលម្អិតនៃរសជាតិ និងឱជារស់។ ដំណាក់កាលដំបូងទាំងនេះអាចជាការខកចិត្ត ជាពិសេសនៅពេលដែលអ្នកជាមនុស្សដែលមានកាលវិភាគជាប់រវល់ខ្លាំង។
ប៉ុន្តែវាជាមូលហេតុដែលអ្នកត្រូវតែព្យាយាមបន្ថែមទៀត។ ពិចារណាអំពីកាលវិភាគដ៏មមាញឹករបស់អ្នក ដើម្បីសម្រួលដល់ការអនុវត្តការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រម។
1. បង្វឹកខ្លួនអ្នកឱ្យផ្អាក និងញ៉ាំយឺតៗអំឡុងពេលញុំាំអាហារ
អ្នកអាចជ្រើសយកជម្រើសណាមួយដូចខាងក្រោម៖
- ដកដង្ហើមឱ្យបានពេញលេញមុនពេលហាមាត់ញុំាដំបូង។ វាអាចជួយឱ្យអ្នកសម្រាក និងផ្តោតលើអាហារ។
- ដាក់ប្រដាប់ប្រដារបស់អ្នកចុះ ឬផឹកទឹករហូតដល់អ្នកទំពារចប់។
- ជៀសវាងការរំខានដូចជាការសម្លឹងមើលទូរស័ព្ទរបស់អ្នក ទោះបីជាវាទើបតែនៅប៉ុន្មាននាទីដំបូងនៃម៉ោងអាហាររបស់អ្នកក៏ដោយ។
2. ធ្វើឲ្យការញុំាមានក្តីសុខជាមួយចានអាហារ
ការញ៉ាំអាហារដែលគួរឲ្យចង់ញ៉ាំនៅលើចានដ៏ប្រណិតអាចធ្វើឲ្យការញ៉ាំអាហារមានបទពិសោធន៍កាន់តែរីករាយ។ សាកល្បងប្រើចានតូចៗ ដើម្បីអនុវត្តការគ្រប់គ្រងផ្នែក។
3. ពិសោធន៍ល្អជាមួយមុខម្ហូបថ្មី
មុខម្ហូបថ្មីអាចជួយអ្នកក្នុងការប្រើអារម្មណ៍ទាំងអស់របស់អ្នកនៅពេលអ្នកសាកល្បងរសជាតិ និងឱរសជាតិ ថ្មី។ វាពង្រីកក្រអូមមាត់របស់អ្នក និងធ្វើឱ្យការទទួលទានអាហារទទួលបានបទពិសោធន៍ដ៏រីករាយ។
4. ជៀសវាងការរំលងការញុំាអាហារ
អ្នកអាចកំណត់ពេលអាហារតូចៗពេញមួយថ្ងៃ ដូចជាផ្លែប៉ោម ឬទឹកដោះគោជូរមួយចានតូចជាមួយគ្រាប់ធុញជាតិ និងអាហារគ្រាប់។ ការញ៉ាំអាហារយូរពេកអាចធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឃ្លាននៅពេលអាហារបន្ទាប់ ដែលនាំឱ្យមានជម្រើសអាហារមិនល្អ។
5. ទប់ស្កាត់ការស្រេកឃ្លានជាមួយនឹង "ការជំរុញឱ្យ surfing"
ការដាក់បញ្ចូលការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមក្នុងជីវិតប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកត្រូវការការអនុវត្ត ការអត់ធ្មត់ និងពេលវេលាច្រើន។ អ្នកអាចនឹងទទួលបានជោគជ័យបន្ថែមទៀត ប្រសិនបើអ្នករួមបញ្ចូលការបណ្តុះបណ្តាលសតិអារម្មណ៍ដែលសម្របសម្រួលដោយអ្នកជំនាញ។
ការញុំាឱ្យត្រូវក្រិតក្រមគឺសម្រាប់អ្នកដែលចង់បំបែករបៀបនៃការញ៉ាំមិនល្អ។ វាអាចកំណត់ឥរិយាបថ និងទម្លាប់ឡើងវិញ ជាពិសេសនៅពេលជ្រើសរើសអ្វី និងបរិមាណដែលត្រូវទទួលទាន។ សំខាន់ជាងនេះទៅទៀត របៀបនៃការញ៉ាំនេះបង្កើតការជឿជាក់លើខ្លួនឯង ជំរុញការទទួលយក និងបង្កើតអាកប្បកិរិយាមិនល្អ។ វាជារបៀបរស់នៅដែលដឹងខ្លួន ដែលអាចលើសពីអាហារ។
អត្ថបទនេះគ្រាន់តែជាព័ត៌មានទូទៅប៉ុណ្ណោះ និងមិនមែនជាដំបូន្មានលើហិរញ្ញវត្ថុ វេជ្ជសាស្ត្រ សុខភាព អាហារូបត្ថម្ភ ឬដំបូន្មានផ្សេងទៀតទេ។ អ្នកគួរតែទទួលបានដំបូន្មានប្រកបដោយវិជ្ជាជីវៈពីទីប្រឹក្សាហិរញ្ញវត្ថុ ឬគ្រូពេទ្យ ឬអ្នកជំនាញផ្នែកសុខភាពទាក់ទងនឹងលក្ខខណ្ឌផ្ទាល់ខ្លួនរបស់អ្នក។
- Appetite. 2022. Comparative effectiveness of mindfulness and mindful eating programmes among low-income overweight women in primary health care: A randomised controlled pragmatic study with psychological, biochemical, and anthropometric outcomes. [online] [Accessed on 11 March 2023]
- Brown University. 2015. Mindfulness linked to lower obesity risk, belly fat. [online] [Accessed on 11 March 2023]
- International Journal of Behavioral Medicine. 2015. Associations of Dispositional Mindfulness with Obesity and Central Adiposity: the New England Family Study. [online] [Accessed on 11 March 2023]
- American Heart Association. 2022. Mindfulness shows promise as an effective intervention to lower blood pressure. [online] [Accessed on 11 March 2023]
- The Neuroscience of Meditation. 2020. Understanding Indvidual differences [online] [Accessed on 11 March 2023]
- BMJ Open. 2018. Effects of changes in eating speed on obesity in patients with diabetes: a secondary analysis of longitudinal health check-up data. [online] [Accessed on 11 March 2023]
- Diabetes Spectrum (American Diabetes Association). 2017. Mindful Eating: The Art of Presence While You Eat. [online] [Accessed on 11 March 2023]
- Sports, Cardiovascular, and Wellness Nutrition (SCAN) Pulse. 2017. Intuitive Eating: Research Update. [online] [Accessed on 11 March 2023]
- Yale University's Mechanisms of Disinhibition Laboratory. Urge Surfing. [online] [Accessed on 11 March 2023]
- National Center for Biotechnology Information. 2017. The Mindful Self: A Mindfulness-Enlightened Self-view [online] [Accessed on 26 January 2023]
- Journal of Nutrition Education and Behavior. 2012. The Effect of a Mindful Restaurant Eating Intervention on Weight Management in Women. [online] [Accessed on 26 January 2023]
- Science Direct. 2014. Mindful eating: Trait and state mindfulness predict healthier eating behavior. [online] [Accessed on 26 January 2023]