បំពេញរទេះទិញទំនិញរបស់អ្នកជាមួយនឹងអាហារដែលមានសុខភាពល្អដូចជាផ្លែឈើ។ វេជ្ជបណ្ឌិតណែនាំឱ្យញ៉ាំផ្លែឈើ 4ផ្លែ ឬ2ពែងក្នុងមួយថ្ងៃ។ (ប្រភពរូបភាព៖ Shutterstock)
ជំនួសឱ្យតារាងបញ្ជីគួរធ្វើ និងមិនគួរធ្វើ ការណែនាំអាហារសុខភាពរបស់សមាគមបេះដូងអាមេរិក (AHA) សម្រាប់បេះដូងមានពីរពាក្យ៖ អត់ធ្មត់ និងកាត់បន្ថយ។
តាមរយៈការណែនាំរបស់ AHA អំពីរបបអាហារឆ្នាំ 2021 ដើម្បីកែលម្អសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង របបអាហារដែលមានសុខភាពល្អសម្រាប់បេះដូងសង្កត់ធ្ងន់លើការទទួលទានផ្លែឈើ និងបន្លែ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ប្រភពប្រូតេអ៊ីន និងប្រេងរុក្ខជាតិដែលមានសុខភាពល្អ។ ការណែនាំឲ្យបោះបង់អាហារដែលមានជាតិប្រៃ កែច្នៃ និងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករបន្ថែម។
អាហារសុខភាពសម្រាប់បេះដូង
ចំណុចចាប់ផ្តើមជាមួយនឹងការដើរទិញឥវ៉ាន់ អ្នកអាចធ្វើការជ្រើសរើសសម្រាប់សុខភាពបេះដូងអំពីរបៀបរៀបចំ ការចម្អិន ការញ៉ាំ និងការញុំាទឹក។ នេះជាបញ្ជីទិញទំនិញផ្តោតលើ "ភាពជាក់លាក់និងភាពអប្បបរមា" ជាការណែនាំ។ ពិគ្រោះជាមួយអ្នកជំនាញខាងអាហារូបត្ថម្ភ ឬគ្រូពេទ្យជំនាញរបស់អ្នក ប្រសិនបើអ្នកមានជម្ងឺស្រាប់។
បន្លែ និងផ្លែឈើចម្រុះពណ៌
ជ្រើសរើសបន្លែនិងផ្លែឈើឱ្យបានច្រើន ពណ៌កាន់តែច្រើន កាន់តែល្អ។ អាហារមូលដ្ឋានជារុក្ខជាតិមានពណ៌ដូចជា ក្រហម ទឹកក្រូច និងលឿង ឬពណ៌ខៀវ និងពណ៌ស្វាយ មានផ្ទុកសារធាតុ Phytonutrients ដែលអាចជួយការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺបេះដូង។ អាហារក្លាសេ ដាក់កំប៉ុង ឬស្ងួតដោយគ្មានបន្ថែមជាតិស្ករ និងបរិមាណសូដ្យូមទាប។ អាហារទាំងនេះក៏មានអាយុកាលប្រើប្រាស់បានយូរជាងមុន និងរួចរាល់ក្នុងការប្រើប្រាស់ផងដែរ។
- បន្លែស្រស់ៗដូចជា ប៉េងប៉ោះ ស្ពៃក្តោប និងការ៉ុត
- ស្លឹកបៃតងដូចជា ស្ពៃតឿ សាឡាត់ និងស្ពៃខ្មៅ
- ផ្លែឈើស្រស់ៗដូចជា ផ្លែប៉ោម ក្រូច ចេក ផ្លែពែរ និងផ្លែប៉ែស
- សណ្តែកកំប៉ុងក្នុងទឹក ដូចជាសណ្តែកសៀង ឬសណ្តែកខ្មៅ
- បន្លែកកដូចជា ផ្កាខាត់ណាខៀវ ឬផ្កាខាត់ណា ដោយគ្មានទឹកជ្រលក់ ឬគ្រឿងទេស
- ផ្លែឈើកក ដូចជា ស្ត្របឺរី ឬ ប៊្លូបឺរី
ណែនាំការទទួលទានប្រចាំថ្ងៃ៖ ទទួលទានឲ្យបាន 2មុខ រវាងផ្លែឈើ និងបន្លែ។ ឧទាហរណ៍៖ ញុំាផ្លែទំពាំងបាយជូ 10គ្រាប់ (50ក្រាម) ឬ 100ក្រាមនៃបន្លែស្លឹកដែលចម្អិនរួច។
គ្រាប់ធញ្ញជាតិ 100ភាគរយ
ត្រូវប្រាកដថាស្រូវសាលីទាំងមូល ឬគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូលត្រូវបានដាក់ចូលក្នុងបញ្ជីមុនគេក្នុងបញ្ជីគ្រឿងផ្សំសម្រាប់ធាតុផ្សំច្រើនជាងមួយ។ សូមជ្រើសរើសគ្រាប់ធញ្ញជាតិ 100 ភាគរយ។
- អង្ករសំរូប
- នំបុ័ងសុទ្ធ
- Oatmeal ឬអាហារពេលព្រឹកជាធញ្ញជាតិដែលគ្មានបន្ថែមជាតិស្ករ
- ប៉ាស្តាផលិតពីគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូល
- នំចំហុយផលិតពីស្រូវសាលីទាំងមូល
ការទទួលទានប្រចាំថ្ងៃដែលបានណែនាំ៖ យ៉ាងហោចណាស់ 2 ទៅ 3 ដង។ ជាឧទាហរណ៍ ការបម្រើមួយគឺនំប៉័ងពីរដុំ (60 ក្រាម) ។
ទឹកដោះគោគ្មានជាតិខ្លាញ់
រកជម្រើសអាហារដែលគ្មានជាតិខ្លាញ់ ឬមានជាតិខ្លាញ់តិច ឬអាហារដែលមានសារធាតុបន្ថែមសម្រាប់ទឹកដោះគោ ទឹកដោះគោជូរ និងឈីស។
- ទឹកដោះគោជូរ
- ទឹកសណ្តែកដែលមានជាតិកាល់ស្យូម វីតាមីន A និងវីតាមីន D បន្ថែម
- ឈីសស្វីស (អំបិលទាបផងដែរ)
- ទឹកដោះគោជូរក្រិកធម្មតា។
ការណែនាំពីការទទួលទានប្រចាំថ្ងៃ៖ ញុំាបីដង។ ការបម្រើមួយគឺពែង 250 មីលីលីត្រ។
ប្រូតេអ៊ីនល្អ
ការទទួលទានត្រីពីរទៅបីដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ ផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងអត្រាទាបនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ជំងឺខ្សោយបេះដូង និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ (ប្រភពរូបភាព៖ Shutterstock)
ជៀសវាងសាច់ក្រហមឱ្យបានច្រើនតាមដែលអាចធ្វើទៅបាន។ ការសិក្សាជាច្រើនកត់ត្រាទំនាក់ទំនងផ្ទាល់រវាងការបរិភោគសាច់ក្រហម និងឧប្បត្តិហេតុនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង (CVD) ។
- សាចត្រីបង្កកដូចជាត្រីសាម៉ុង ឬត្រីទីឡាប់យ៉ា
- សាច់ត្រីសាឌីន ឬត្រីម៉ាកែលកំប៉ុងនៅក្នុងទឹកជ្រលក់ប៉េងប៉ោះ
- ត្រីធូណាកំប៉ុងក្នុងទឹក ឬប្រេងអូលីវ
- សាច់មាន់គ្មានស្បែក
- សាច់គ្មានខ្លាញ់ ដូចជាស្មាសាច់ជ្រូក សាច់គោអាំង ឬសាច់គោដីគ្មានខ្លាញ់យ៉ាងហោចណាស់ 93 ភាគរយ
- សណ្តែកកំប៉ុង ឬសណ្តែកខ្មៅក្នុងទឹក។
- ស៊ុត (កំណត់ត្រឹមមួយក្នុងមួយថ្ងៃ)
- គ្រាប់ដុតនំគ្មានអំបិល គ្រាប់ ឬប៊ឺសណ្តែកដី
- តៅហ៊ូ
ខ្លាញ់និងប្រេងដែលមានសុខភាពល្អ
ជំនួសប៊ឺ ខ្លាញ់ ប្រេងត្រូពិច (ព្រេងដូង និងដូង) ជាមួយ៖
- ប្រេងបន្លែដូចជា កាណូឡា ពោត អូលីវ សណ្តែកដី ផ្កាឈូករ័ត្ន សណ្តែកសៀង ឬផ្កាឈូករ័ត្ន
- ម៉ាយូនេសមានជាតិខ្លាញ់ទាប ឬស្រាល
- ប្រេងដែលមានជាតិសាឡាត់ដូចជា balsamic vinaigrette
ការណែនាំពីការទទួលទានប្រចាំថ្ងៃ៖ ញុំាពីរទៅបីដង។ ឧទាហរណ៍ ការញុំាម្តងគឺ ប្រើប្រេងបន្លែមួយស្លាបព្រាបាយ ឬ ម៉ាយូណេស មានជាតិខ្លាញ់ទាប។
ពិនិត្យស្លាកសញ្ញាអាហារ
ផឹកទឹកផ្លែឈើ 100 ភាគរយដោយគ្មានលាយសារធាតុបន្ថែម ឬជាតិផ្អែម។ (ប្រភពរូបភាព៖ Shutterstock)
ការអានស្លាកសញ្ញាអាហារូបត្ថម្ភពេលដើរទិញឥវ៉ាន់អាចជាការរំខាន ជាពិសេសជាមួយនឹងអក្សរតូច។ រក្សារឿងទាំងប្រាំនេះក្នុងចិត្តអាចជួយអ្នកជ្រើសរើសអាហារបានត្រឹមត្រូវ។ មិនចាំបាច់ទន្ទេញគ្រឿងផ្សំដែលពិបាកចងចាំទេ!
- តែងតែជ្រើសរើសផលិតផលដែលមានជាតិខ្លាញ់ទាប ជាតិស្ករតិច និងសូដ្យូមទាប។ នៅពេលដែលមានការសង្ស័យអំពីបរិមាណអំបិលលើទំនិញក្នុងកំប៉ុង សូមប្រើវាតែពាក់កណ្តាល ឬបោះចោលទឹកមានជាតិប្រៃ ឬទឹកស៊ីរ៉ូផ្អែម។
- សារធាតុផ្សំដំបូងនៅលើស្លាកព័ត៌មានអំពីអាហារូបត្ថម្ភមានទម្ងន់ច្រើនបំផុត ចាប់តាំងពីស្លាករាយបញ្ជីគ្រឿងផ្សំតាមលំដាប់ចុះ។
- ស្ករ អំបិល និងខ្លាញ់មានឈ្មោះច្រើន។ ស្ករអាចជាស៊ីរ៉ូពោត molasses ឬ sucrose (ល្អបំផុតដើម្បីជៀសវាងគ្រឿងផ្សំដែលមាន "-ose" នៅចុងបញ្ចប់)។ អំបិលអាចជាម្សៅសាច់មាន់ monosodium glutamate ឬ sodium nitrate។ ជាតិខ្លាញ់មានរយៈពេលខ្លី ដូចជាំប្រេងបន្លែ ឬ margarine។
- ជ្រើសរើសអាហារកែច្នៃតិចតួច។ អាហារទាំងនេះរួមបញ្ចូលថង់ (លាងមុន និងកាត់ជាមុន) អាហារកំប៉ុង ទឹកកក ឬអាហាររឹង។ គន្លឹះគឺជ្រើសរើសជម្រើសដែលគ្មានជាតិសូដ្យូម ឬអំបិលទាប។
- ជៀសវាងការទទួលទានអាហារកែច្នៃជ្រុល និងអាហារដែលសម្បូរទៅដោយកាបូអ៊ីដ្រាតចម្រាញ់ ឬប្រេងដែលមានអ៊ីដ្រូសែនដោយផ្នែក ដែលជាទម្រង់នៃខ្លាញ់ trans។
អ្នកប្រហែលជាចង់គិតអំពីអាហារដែលមានសុខភាពល្អនៅក្នុងអាហារជាជាងគ្រឿងផ្សំ។ អ្នកឯកទេសខាងអាហាររូបត្ថម្ភបានណែនាំរបបអាហារបែបមេឌីទែរ៉ាណេ និង DASH ដើម្បីលើកកម្ពស់សុខភាពបេះដូង និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការថយចុះមុខងារតម្រងនោម។
ទម្រង់នៃការញ៉ាំមានតុល្យភាព
ទម្រង់នៃការញ៉ាំអាហារដែលផ្តល់សុខភាពបេះដូងអាចតម្រូវឱ្យមានការផ្លាស់ប្តូរ ប៉ុន្តែអ្នកមិនត្រូវបោះបង់អាហារដែលអ្នកចូលចិត្តនោះទេ។ ឧទាហរណ៍ អ្នកអាចញ៉ាំអាហារក្រៅ ប៉ុន្តែជ្រើសរើសភេសជ្ជៈគ្មានជាតិស្ករ។ រីករាយជាមួយអាហារបំពងក្នុងកម្រិតមធ្យម។ ញ៉ាំផ្លែប៉ោមជំនួសឱ្យការផឹកទឹកផ្លែឈើ។
ការផ្លាស់ប្តូរដែលធ្វើឲ្យមានសុខភាពល្អទាំងនេះអាចហាក់ដូចជាមិនច្រើននោះទេ ប៉ុន្តែឥទ្ធិពលលើសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូងគឺធំធេងណាស់។ ការពិនិត្យឡើងវិញដ៏ទូលំទូលាយនៅក្នុងទិនានុប្បវត្តិនៃបណ្ឌិត្យសភាអាហារូបត្ថម្ភនិងរបបអាហារបង្ហាញថារបបអាហារល្អបំផុតអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃ CVD, ជំងឺមហារីក, ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 និងជំងឺសរសៃប្រសាទដូចជាជំងឺវង្វេង។
ការជ្រើសរើសអាហារ និងភេសជ្ជៈដែលមានសុខភាពល្អ គំរូនៃការញ៉ាំដ៏ឆ្លាតវៃ និងរបៀបរស់នៅសកម្ម គឺជាវិធីសាស្រ្តធម្មជាតិបំផុតក្នុងការថែទាំបង្ការ។ ប្រសិនបើអ្នកត្រូវការការណែនាំអំពីកម្មវិធីសុខភាពដ៏ទូលំទូលាយ សូមចុចលើបណ្តាញអ្នកជំនាញ។ បញ្ហាប្រឈម និងរង្វាន់សម្រាប់សហគមន៍អាចជាការលើកទឹកចិត្តដែលអ្នកត្រូវការដើម្បីរស់នៅឱ្យកាន់តែមានសុខភាពល្អ អាយុវែង និងជីវិតកាន់តែប្រសើរឡើង។
អត្ថបទនេះគ្រាន់តែជាព័ត៌មានទូទៅប៉ុណ្ណោះ និងមិនមែនជាដំបូន្មានលើហិរញ្ញវត្ថុ វេជ្ជសាស្ត្រ សុខភាព អាហារូបត្ថម្ភ ឬដំបូន្មានផ្សេងទៀតទេ។ អ្នកគួរតែទទួលបានដំបូន្មានប្រកបដោយវិជ្ជាជីវៈពីទីប្រឹក្សាហិរញ្ញវត្ថុ ឬគ្រូពេទ្យ ឬអ្នកជំនាញផ្នែកសុខភាពទាក់ទងនឹងលក្ខខណ្ឌផ្ទាល់ខ្លួនរបស់អ្នក។
- AHA Journals. 2021 Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health: A Scientific Statement From the American Heart Association. [online] [Accessed on 13 September 2022]
- American Heart Association. 2021. New look at nutrition research identifies 10 features of a heart-healthy eating pattern. [online] [Accessed on 13 September 2022]
- Singapore Heart Foundation. Shopping Smart. [online] [Accessed on 13 September 2022]
- Singapore Heart Foundation. Heart Smart Eating Habits. [online] [Accessed on 13 September 2022]
- Mayo Clinic. 2022. Trans fat is double trouble for heart health. [online] [Accessed on 13 September 2022]
- Eat Right. Academy of Nutrition and Dietetics. 2020. Processed Foods: What's OK and What to Avoid. [online] [Accessed on 13 September 2022]
- Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2020. Diet quality as assessed by the Healthy Eating Index, Alternate Healthy Eating Index, Dietary Approaches to Stop Hypertension score, and health outcomes: a second update of a systematic review and meta-analysis of cohort studies. [online] [Accessed on 13 September 2022]